Biljart onderhoud


Het is belangrijk het biljart goed te onderhouden. De duurzaamheid neemt hierdoor toe.

Laken:

Het biljartlaken gaat tussen de 1000 en 1200 speeluren mee. Het laken kunt u schoonmaken met een speciaal stofzuigermondstuk. Op de plekken waar u niet met het stofzuigermondstuk kunt komen, gebruikt u een speciale (vilt)borstel. Gebruik nooit water of een vochtige doek om het laken schoon te maken. Als het laken vochtig wordt zet het uit en krimpt het niet meer, waardoor het min of meer los op de leiplaat komt te liggen.

Rubber en stootbanden:

De rubberen stootband bevat weekmiddel en deze droogt in de loop van de tijd op. De stootband gaat tussen de 10 en 13 jaar mee, ongeacht of er veel of weinig op het biljart wordt gespeeld. Daarna is het aan vervanging toe. Het is mogelijk alleen de rubbers te laten vervangen, maar wij adviseren om gelijktijdig de houten profiellijsten waarin de rubbers worden verlijmd te vervangen. Dit om een optimale stand van de stootbanden te realiseren.

Vlakken en slijpen:

Hout en leisteen zijn natuurproducten. Dat betekent dat deze onderdelen altijd kunnen (na-)werken. Ook het gebruik van een biljart alsmede klimatologische omstandigheden zijn van invloed. Dit kan tot gevolg hebben dat na verloop van jaren het biljart niet meer geheel zuiver is. Wij adviseren dan het onderstel van het biljart te laten vlakken en de leiplaten te laten slijpen, waarna het biljart speltechnisch weer 100% is.

Banden:

De banden van het biljart worden door ons afgewerkt met een harde lak. Door veelvuldig gebruik kan deze lak in de loop der jaren slijten. Wij kunnen de banden dan opnieuw behandelen in onze fabriek.

Verwarming:

Vroeger werd de verwarming van het biljart gemonteerd op asbestplaten, dit is uiteraard niet meer toegestaan. Het komt nog geregeld voor dat wij tijdens onderhoudswerkzaamheden asbest in het biljart tegenkomen. Ons advies is dan om de verwarming te laten vervangen.

De verwarming dient om het vocht uit de leiplaten en het laken te trekken. Het advies is om de verwarming ongeveer 2 uur voor het biljarten aan te zetten en na het biljarten weer uit te zetten. Door de verwarming niet de hele dag aan te laten staan kan er veel energie worden bespaard. Dit kan een laken per biljart per jaar schelen.

 

 

siegard en edwin aan het werk